pondělí 14. dubna 2008

Kemphil v Jihoafrické republice

Všem, kteří v popisu práce mají sociální služby, lze doporučit návštěvu kemphilu v zahraničí – v Německu, Irsku, Anglii, Norsku nebo Švédsku. Seznámit se s prostředím a lidmi může inspirovat ke změnám v přístupu k handicapovým dětem i dospělým u nás.

Camphill celosvětové hnutí na principech antroposofie R. Steinera a zakladatele prvního kemphilu ve Skotsku v roce 1940 K. Königa. Hnutí nabízí nové možnosti v péči o mentálně postižené, odlišný způsob života oproti ústavům.

1.) Žijí rodinným způsobem života, hlavní osobou v domě jsou house parents, kterým pomáhají mladí dobrovolníci-praktikanti co-workers. Soužití v každodenních činnostech nenese známky rozdělování na ošetřovatele a klienty.

2.) Svěřenci se zúčastňují všech aktivit společenství, pracují v různých dílnách, v domácnostech a na farmě, která komunitu zásobuje biodynamicky pěstovanými potravinami. Lidé v kemphilu se nezatěžují sháněním pozemských statků, proto ušetřenou energii věnují rozvoji svých dovedností a schopností v návaznosti na aktivity v duchovní sféře.

Dobrovolníci, kteří do kemphilu přicházejí na jeden, ale i více roků, nemají pevný plat, celou jejich spotřebu kryje komunita. Dostávají jakési kapesné, což v Hermanusu – Jihoafrická republika je 560 Randů/měsíc (v korunách krát 2,50 Kč).

Každý svěřenec má své konto, na které dostává 15 R/týden. Disponování konta je závislé na jeho schopnostech



Rudolf Steiner: „Blahobyt společnosti je tím větší, čím méně požaduje každý jednotlivec, aby měl příjem ze svého příspěvku, a čím více z jeho potřeb je uspokojováno činností ostatních.“



Žádné komentáře: