pondělí 14. dubna 2008


Slyšet češtinu na Mysu Dobré Naděje málokoho dnes už překvapí. Co ale může překvapit, to jsou nesmazatelné stopy, které Češi na jihu Afriky zanechali.

Bohemia house – Český dům v Camphillu Hermanus pro děti s mentálním postižením. Český učitel, Lorenc Adler, prodal farmu svých rodičů a peníze použil na stavbu tohoto internátního domu. Protože ale chtěl dát vzdělání také dětem z townshipu, tedy těm nejchudším, zakoupil bývalou továrnu, investoval do rekonstrukce a nyní zde stojí moderní budovy Waldorfské školy.

Hermanus, kdysi malá rybářská vesnička, je městem hotelů, pláží a turistů, kteří sem přijíždějí pozorovat velryby.

V knihovně najdeme Milana Kunderu, ale taky záznamy Jednoty bratrské. Moravští bratři připluli do Kapského města v roce 1737. Odtud se vydali na východ zakládat misijní stanice.

Ve městě Greyton nám zanechali památku - kostel. Stranou odtud, v Údolí milosti, založili největší misijní stanici Genadendal.(chenadendal). Postavili kostel, hrnčířskou dílnu, kovárnu, zavedli výrobu nožů a zemědělského nářadí.

Moravští bratři křtili domorodé Křováky, učili je mlít mouku, kovat koně a vyrábět zemědělské nástroje. Ale především je učili číst a psát. Jiří Schmidt si vysloužil přezdívku apoštol Hotentotů. Místním farmářům a duchovním Holandské reformované církve se počínání lidumilných bratří nelíbilo. Po sedmiletém působení je vyštvali. Ale v roce 1792 Moravští bratři svou misii obnovili.

Barbara, krajanka ze Slezska, chová anglické plnokrevníky. Na rozlehlé farmě pod horou nazývanou Spící kráska se přes 100 krasavců připravuje dobýt svět dostihových drah.

Když ale kůň šlápne na hada, v tomto případě na jedovatého puff-addera, závodit už asi nebude. Proto jenom smutně vyhlíží z okna přísně střežené stáje.
O jednoho Barbara přišla, když ho had uštkl do nozder. Jeho duše odletěla za 15 minut do koňského nebe.

Životní příběh českého lékaře v Jihoafrické republice
Proč se lidé nevyléčí z rakoviny, a přitom mohou.
Český lékař, kterému nikdo jinak neřekne než doktor Bob, dokázal vzdorovat rakovině v pokročilém stádiu, kdy mu onkologové dávali jen dva měsíce života. Odmítl chemoterapii a ozařování, začal studovat Nature medicin a za čtyři měsíce se karcinom v ledvině už neobjevil, metastázu v pažní kosti vyřešil implantátem,
čímž ruku zachránil před amputací.

Hanover Park je čtvrť v Kapském Městě. Tady léčí český doktor Bob Ptáček. Čekárna se naplní v časných ranních hodinách, ordinace je od 9 do 13. Má tedy jen čtyři hodiny, aby nápor zvládl. Maminky jsou spokojené, že dostaly léky- ponejvíce antibiotika a vitamíny. Kdyby si žádné neodnesly, budou si okamžitě stěžovat. Na léky zdarma mají ze zákona nárok. Že je venku prodají, aby měly na alkohol a cigarety, to se mlčky trpí. V dalších dnech tu budou znovu.

Žádné komentáře: